האם אפשר להשתמש בציפרלקס יחד עם קנאביס?

כבר בעת העתיקה נהגו בני האדם, להשתמש בקנאביס לצרכים רפואיים ובהם הרגעת מכאובי הגוף והנפש. חרדה ודיכאון הפכו למגפה בעולם המערבי. בקרב המשתמשים בקנאביס כדי להקל על תחושות חרדה ודיכאון, קיימים דיווחים רבים אודות השיפור הניכר בהרגשתם -בעיקר בנטילת קנאביס עשיר CBD (הרכיב שאינו משנה תודעה ואינו ממכר בצמח). גם תרופות נוגדות חרדה ודיכאון הפכו הן מוצר נמכר בקרב מיליוני צרכנים בעולם: מנתוני ארגון הבריאות העולמי עולה שבין  1990 ל-2015 , חל זינוק של 50 אחוז בשימוש בתרופות אלו. על פי בלוג הבריאות של “אוניברסיטת הווארד”, אחד מכל 10 אמריקאיים נוטל תרופה נוגדת חרדה או דיכאון: ציפרלקס היא אחת התרופות הפופולריות לטיפול בחרדה ודיכאון. האם שימוש בציפרלקס אפשרי יחד עם צריכת קנאביס?

  • קנאביס ותרופות -האם הם הולכים יחד?
  • מהו ציפרלקס?
  • האם קנאביס וציפרלקס מתנגשים?
  • סובלים מחרדה ודיכאון? יש סיבידי

קנאביס ותרופות -האם הם הולכים יחד?

קנאביס ותרופות בהחלט יכולים ללכת יחד. פעמים רבות השילוב בין קנאביס לתרופות אינו מזיק כלל וניתן להימנע מתופעות לוואי באמצעות ייעוץ רפואי להתאמת המינון של התרופה ושל הקנאביס. עם זאת, קנאביס רפואי מקיים אינטראקציות עם תרופות שונות. ב-2014 פרסם ארגון הרוקחות הישראלי, נייר עמדה המפרט את תופעות הלוואי שעלולות להיגרם מנטילת קנאביס רפואי, יחד עם תרופות שונות. קיימות כמה השפעות לשימוש משותף של קנאביס ותרופות- אינטראקציות פארמקו-קינטיות: כשהתרופה והקנאביס פועלים באותו מסלול בגוף ומפריעים זה לזה. אינטראקציות פרמקו-דינאמיות: כשהתרופה והקנאביס פועלים באופן דומה, למשל שניהם מעוררים את מערכת העצבים, מה שעלול לגרום  לפעילות יתר או לתת פעילות של המערכת. ישנן גם תרופות שנטילתן יחד עם קנאביס, גורמות לעלייה או לירידה בהשפעת הקנאביס על הצרכן (אלו לרוב תרופות המייצרות אנזימים שמגבירים את קצב פירוק הקנאביס בגוף).

מהו ציפרלקס?

ציפרלקס היא תרופה ממשפחת ה- SSRI.תרופות אלו מבוססות על עיכוב קליטה חוזרת של סרוטונין. סרוטונין שייך לקבוצת מוליכים אשר משפיעים על מגוון מערכות ותחושות בגוף ביניהן: מצב הרוח, התיאבון, הנאה מינית ויסות הטמפרטורה בגוף ועוד. העיכוב של ציפרלקס את הקליטה החוזרת של סרוטונין, גורם להעלאת ריכוז הסרוטונין והשפעתו על המוח. בדרך זו התרופה מפחיתה חרדות, משככת דיכאון ומייצבת את מצב הרוח. מאז מהפכת הפרוזק בשנות ה-80 של המאה הקודמת, העלייה בצריכת תרופות נוגדות דיכאון וחרדה מזנקת. על פי ההערכות בסוף שנת 2020 שוק נוגדי חרדה ודיכאון גלגל -16.8 מיליארד דולר. ציפרלקס נחשבת לתרופה מהדור החדש של נוגדי חרדות ודיכאון, עם זאת תרופות אלו גורמות תופעות לוואי רבות ביניהן: הפרעות אכילה, פגיעה בתפקוד המיני, רעד, הזעות יתר, כאבי ראש ונדודי שינה ועוד.

האם קנאביס וציפרלקס מתנגשים?

על פי ארגון הרוקחות הישראלי, נטילת ציפרלקס יחד עם קנאביס רפואי, עלולה לגרום לעלייה בסיכון למאניה. עם זאת, חקר השפעת הקנאביס על ציפרלקס לוקה בחסר וטרם נבחנה לעומק האינטראקציה שהוא מקיים עם משפחת התרופות מעכבות הסרוטונין. השפעת הקנאביס על הצרכן תלויה בזן הקנאביס ובשיעור הרכיבים שבו. בעוד רכיב THC משנה תודעה וגורם לתחושת “היי”, הרכיב המרכזי השני, CBD, אינו משנה תודעה, אינו ממכר ולרוב נטול תופעות לוואי. השפעת הקנאביס על הצרכן היא אינדיבידואלית, מטופל אשר משתמש בקנאביס לאורך זמן ובמינן גבוה של  THC, בעל סיכוי גדול יותר לתופעות לוואי מאשר צרכן הנוטל קנאביס לעיתים רחוקות ובשיעורי סיבידי גבוהים. הפסיכיאטר ד”ר יששכר הרמן, טוען באתר הרפואה infomed, כי נטילת ציפרלקס בשילוב קנאביס אינה מסוכנת או רעילה, עם זאת השילוב עלול לפגום ביעילות הציפרלקס.

סובלים מחרדה ודיכאון? יש סיבידי:

צמח הקנאביס מכיל עשרות קנבינואידים. שני המרכזיים שבו הם-THC, הרכיב הפסיכו-אקטיבי ו-CBD, או בשמו המלא קנאבידיול, הרכיב שאינו משנה תודעה. ארגון הבריאות העולמי קבע שאינו סם, אינו ממכר, בטוח לשימוש ויעיל לטיפול ב-17 מחלות ובעיות רפואיות. בעשורים האחרונים מתגלות עוד ועוד ראיות אודות סגולותיו הרפואיות. בעוד קנאביס עשיר ב-THC עלול להגביר חרדה ודיכאון בקרב משתמשיו, הרי שסיבידי הוכח במחקרים מספר, יעיל לטיפול בחרדה ודיכאון  ונטול תופעות לוואי (למעט במקרים חריגים וגם אז לרוב הן חולפות מהר). מיליונים ברחבי העולם הסובלים מדיכאון וחרדה מצאו בסיבידי חלופה ירוקה וטבעית לתרופות.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *