האם הקנאביס יכול לעזור להתמודד עם הקורונה?

מאז התפרצותו של נגיף הקורונה ברחבי העולם, שאלות שונות עולות עקב הבלבול הרב שנוצר בקרב הציבור, פרסומים מהימנים נטמעים בתוך שלל של תוכן לא מהימן (או כמו שנהוג לכנות אותו פייק ניוז) וקשה להפריד בין האמת לבדיה. ידיעות שונות שכוללות דיסאינפורמציה תופסות את מקומן במרחב המקוון וברשתות החברתיות, מופצות לקהל הרחב ויוצרות מידע כוזב אשר יוצר בלבול גדול יותר ממה שכבר קיים.

אחת השאלות שעלתה ברחבי הרשת וגרפה התעניינות רבה בקרב הגולשים היא האם קנאביס עוזר נגד מחלת הקורונה וכיוצא מזה האם CBD יכול לסייע לחולי קורונה? האם הוא יעיל לטפל בסימפטומים השונים? או יכול להוות טיפול תומך? על מנת לנסות ולענות על שאלות אלו חשוב תחילה להבין מהי הקורונה.

מהו נגיף הקורונה?

 שמו הרפואי של הנגיף הינו קוביד והוא נחשב למחלה זיהומית הנכללת בקבוצת הנגיפים הנשימתיים. קיימים זנים רבים של הוירוס אשר יכולים לגרום למחלות שונות בהיקף חומרתן, החל מצינון קל ועד לתסביכים נשימתיים קשים אשר עלולים לגרום אף למוות. וירוס הקורונה התפרץ במחוז הוביי בסין בחודש דצמבר האחרון, מאז התפשט למדינות רבות במזרח התיכון, אסיה, אירופה, ארה"ב ודרום אמריקה והוגדר כמגפה עולמית. המחלה הינה דינאמית, כמו גם הנתונים שאנו לומדים על הנגיף ואופן ההתמודדות של המדינות אל מולו. כיום, העולם עובד על מניעת התפשטותו של הנגיף יחד עם טיפול בחולים מאומתים אשר דורשים סיוע רפואי. מידע מהימן ועדכני בנוגע לנגיף ניתן למצוא בעמוד ארגון הבריאות העולמי אשר מונגש לציבור.

תסמיני מחלת הקורונה

 תסמיני המחלה דומים לאלו שאנו מזהים עם שפעת; חום, שיעול יבש, קשיי נשימה וחולשה. חלק מהחולים דיווחו על סימפטומים נדירים יותר לדוגמת נזלת, כאב גרון, שלשול, כאבי שרירים וכאבים כלליים. מרבית החולים מחלימים מהמחלה ללא צורך בתערבות רפואית, אך כל חולה שישי עלול לפתח קשיי נשימה ולהגיע למצב בינוני ואף קשה. קבוצת הסיכון הגבוהה ביותר נמצאת בקרב האוכלוסייה המבוגרת (זקנים וקשישים) ואלו הסובלים ממחלות רקע לדוגמת לחץ דם גבוהה, בעיות לב או סכרת. חשוב לציין שיש חולים אשר נחשבים לאסימפטומטים, כלומר הם נדבקו אבל לא מפתחים אף אחד מהתסמינים.

כיצד נדבקים?

 ניתן לומר בוודאות כי אופן ההדבקה העיקרי הינו טיפתי, כלומר עובר בהפרשות שונות מדרכי הנשימה (עיטוש, שיעול) כמו גם הפרשות גוף ומגע. כאשר אדם חולה מתעטש או משתעל, חלקיקי נוזל מותזים בסביבתו ויכולים לנחות על משטחים שונים, אדם בריא שיבוא במגע עם משטחים אלו ולאחר מכן יגע בפה, אף ועיניים עלול להידבק היות וההפרשות הנגועות יעברו לדרכי הנשימה שלו. לכן מומלץ לשמור מרחק של שני מטרים לפחות מאדם לאדם, טווח בטיחות למניעת הדבקה. נכון למחקרים העדכניים, הוירוס אינו נחשב לויראלי.

מתי יש ליצור קשר עם גורם רפואי?

 בהתאם להנחיות הCDC (המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן) יש לפנות לקבלת טיפול רפואי במידה ומופיעים התסמינים הבאים; קשיי נשימה, לחץ או כאב מתמשך בחזה, תחושת בלבול או קשיי התעוררות, שפתיים או פנים בעלי גוון כחלחל כל אלו מצריכים פנייה מיידית לסיוע רפואי. משרד הבריאות הישראלי ממליץ ליצור קשר טלפוני עם גורם רפואי על מנת להתייעץ במידה ויש קשיים נשימתיים המלווים בחום (מעל 38 מעלות) ולהתייעץ בדבר הגעה פיזית לבידוק.

האם קיימת תרופה?

 נכון להיום לא קיימת תרופה לוירוס הקורונה, אם כי מדינות רבות עושות מאמצים לפתח תרופה כמו גם חיסון בהקדם. הטיפול הניתן לחולים במחלה הינו טיפול תומך בלבד שנועד להקל על הסימפטומים השונים (לדוגמת חום, שיעול וכאבים), חולים אשר פיתחו תסמיני מחלה מוגברים יטופלו בטיפול אינדיבידואלי (לדוגמת חמצן, עירוי ואנטיביוטיקה). מכאן ניתן להתחיל ולענות על השאלה ששאלנו קודם, קנאביס אינו מהווה תרופה לוירוס הקורונה והוא אף יכול לשבש את מערכת החיסון ובכך אף להרע.

הקשר בין קנאביס למערכת החיסונית

 קיימות עדויות רבות שקנאביס יכול לסייע למערכת החיסונית במגוון דרכים אם זאת יש הסוברים כי שימוש בקנבינואידים כטיפול תרופתי במצב של זיהום ויראלי יכול להזיק לחולה בכך שתגובת מערכת החיסון לזיהום הויראלי תשובש. אם כן צריך לנקוט במשנה זהירות לטיפול על ידי קנבינואידים במחלות ויראליות. ניתן להרחיב על הנושא בסקירה מדעית המתארת את הנושא בהרחבה. אם כן ניתן לומר כי הפייק ניוז הנוגע לקשר החיובי בין שימוש לקנאביס לטיפול בקורונה הוא אינו מבוסס, אינו מהימן ואף יכול ליצור נזק. יחד עם זאת הסובלים מקשיי נשימה ומשתמשים בקנאביס (עישון או אידוי) עלולים להחריף את התמסינים הנשימתיים, כמו גם העברת הקנאביס מאחד לשני (בדומה לאלמנטים בידועים בפעולה החברתית) עלולים להגביר את קצב ההפצה של הקורונה.

האם ב-CBD יכול לסייע לסימפטומים של מחלת הקורונה?

 חלק מהסימפטומים של מחלת הקורונה אינם דווקא אלו המדווחים (הפיזיולוגיים) אלא דווקא הפסיכולוגיים, תחושת הבלבול והחוסר וודאות יוצרת לחץ רב שיכול להתפתח לכדי חרדה של ממש וכאן שמן ה-CBD נחשב ליעיל ויכול להקל משמעותית על תחושת המועקה לנוכח המצב. אם כי הרשת מציעה מוצרים אשר מטרתם להקל על המחלה עצמה, לדוגמת תרופה שמטרתה להקל על חולים במחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) ופותחה על ידי חברת KALY ונאמר בקמפיין כי יכולה להקל על חולי קורונה, הנתונים אינם מהימנים ונכון לעכשיו אין מספיק מידע סטטיסטי ומחקרי על מנת לאמת או לשלול נתונים אלו ולכן נתייחס אליהם כלא אמינים.

איך שמן ה-CBD יכול לעזור במצב הקיים?

 שמן CBD מציע סגולות רבות אשר רבות מהן נקשרות לויסות הלחץ ואיזון הגוף. כחלק מאלו הוא יעיל בהפחתת מתח, סטרס, דיכאון וחרדה, אלו שכיחים מאוד באוכלוסייה נוכח המצב הקיים. האיומים המיידיים שאנו מחשים עקב האירועים החדשותיים הבלתי פוסקים, היעדר השגרה והבלבול מסביב מוביל לחשש רב שמשפיע על הנפש. דווח כי נפתח קו סיוע מיוחד במרכז הסיוע לעזרה נפשית (ער"ן) עקב פניות רבות שהגיעו למוקד בנוגע לוירוס הקורונה. ביטויים של חרדה הם פסיכולוגים ופיסיולוגים כאחד ועלולים להביא לבעיות חברתיות ולגרום לירידה משמעותית באיכות החיים. אל תעברו את זה לבד ותפנו לעזרה במידת הצורך. שמן ה-CBD יכול במקרה זה להוות פתרון טבעי להרגעה ולהקל על המצב.

אם כן ניתן לסכם ולומר כי הקנאביס אינו יכול לרפא קורונה ואף עלול להזיק לחולים, היתרון שלו גלום ביכולת שלו להרגיע ולהביא לאיזון נפשי. חשוב בימים אלו לדעת להפריד בין הידיעות מהימנות לאלו שהן לא על מנת לשמור על בריאותנו ובריאות הסובבים אותנו. ככול שהנגיף יתפתח כך גם נלמד עליו יותר, יוצע יותר מידע לציבור ואולי אף דרכי טיפול, אך נכון לעכשיו הקשר החיובי בין קנאביס וטיפול בקורונה הינו בגדר פייק ניוז בלבד.

תגובות

  1. פינגבאק: רופאים טוענים ש-CBD עשוי לזרז החלמה מקורונה | canabd ישראל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *